14. tek na Gorjance

Objavljeno: 15.05.2019 14:05

Atletski klub Šentjernej bo letos že štirinajstič organiziral tek, ki je dobil novo ime: Tek po Gorjancih. Sprememba je nastala zaradi preobširnega števila različnih dovoljenj in zapor cest, kar je vzelo organizatorjem veliko energije in časa, pa tudi denarja. Nova proga bo do tekačev veliko bolj prijazna, saj bo višinska razlika med najnižjo in najvišjo točko okoli 50 m. Start in cilj bosta pri Domu pri Miklavžu, tako da bo manj motenj prometa kot doslej, reditelji pa bodo poskrbeli, da vozniki ne bodo motili tekačev.

Na tekih so doslej nastopili številni znani atleti : domačin Aleš Tomič, državni rekorder na 1500 m,olimpijec, maratonec Primož Kobe, Mitja Krevs in številni malo bolj ali manj znani atleti in atletinje,vendar je na progi postavil najboljši čas Belokranjec Boštjan Kozan.

Zmagovalca lanskega teka sta bila Gregor Bučar in Breda Škedelj.

Letošnji tek šteje za tekmovanje za teke Dolenjske 2019 za pokal Vzajemne. Glavni organizator vsehtekov je TD Marathon iz Novega mesta. Na njihovi spletni strani so vsi razpisi in rezultati.

Začetek teka bo ob 10. uri. Start in cilj teka bosta v bližini Doma pri Miklavžu na nadmorski višini 950 m. Prvi del proge (910 m) bo potekal po gozdni cesti za domom in cerkvijo v dolino do RAZGLEDNE TOČKE (n.v.900m). Potem se proga po dveh krajših klancih dvigne malo nad 900 m, sledi krajši tek po ravnini . Proga se začne vzpenjati proti križišču (1700m od starta) pri košenici ČRNA LICA(n.v. 932m) , kjer zavije desno proti zahodu v malo bolj zahteven klanec . Vrh klanca (957m), je tudi najvišja točka teka. V bližini bo prva okrepčevalnica. Do KRVAVEGA KAMNA (n.v.918m) sledi tek v dolino. Pri Krvavem kamnu je za tekači že 2700m in od tu naprej je do cilja še 1 km. Proga se dvigne na višino okoli 950m se malo spusti in spet dvigne do cilja pri Domu pri Miklavžu. Tekači bodo progo pretekli dvakrat, kar je skupaj malo manj kot 7,5 km. Ko bodo tekači začeli drugi krog, bodo tekli mimo druge okrepčevalnice.

Po končanem teku bo rekreacijski tek občanov (predprijava )z dolžino enega kroga tiste, ki ne bodo zmogli dveh, ter tek pionirjev po poteh ob Gorjanskih košenicah, ki bo potekal po isti progi kot doslej. Vsi prijavljeni tekmovalci bodo dobili topli obrok, spominsko darilo, najboljši trije po kategorijah (11m + 5ž) medalje, vsi nastopajoči v najmlajši (netekmovalni), kategoriji pionirjev, medalje, najboljši v moški in ženski kategoriji pa pokal. Naši sponzorji in donatorji bodo tudi letos prispevali nekaj praktičnih nagrad, ki jih bodo izžrebali tekači ob koncu teka.

Vabimo vse rekreativne tekače, ki so primerno pripravljeni, da pridejo na tek. Vabimo predvsem mlade in rekreativce, da obiščejo Gorjance, kajti za mnoge bo to prvič.

Trasa: link
Razpis: link

Vsem želimo uspešen tek!

AK Šentjernej